
1. Vergadering podium architectuur 3 Maart 2023

Verslag gemaakt door CPunt
Reactie van De Rolleman
De Rolleman heeft een vergadering bijgewoond op 3 Mrt 2023, waarin een externe bedrijf genaamd 'Podium architectuur' onderdeel van CPunt ingehuurd was door een Gemeente om te kijken of Woonwagenbewoners van hun Woonvorm los kunnen worden gemaakt. Bij deze gesprekken is er gesproken over verdichten van standplaatsen (Kleiner maken) als mede het stapelen van ''Woonwagens'' waarbij gesproken is over kunststoffen woonvormen waarbij de traditionele Woonvormen wel los gelaten dient te worden met als drogredenen dat onze kinderen in de toekomst, ook een plek kunnen krijgen.
De Rolleman heeft hiertegen uitdrukken zijn ongenoegen geuit, door te vertellen dat onze Woonvorm beschermd is onder Artikel 8 Evrm en dat onze leden hier absoluut niet vanaf willen stappen en dat het zelfs als een aanval voelt, op onze culturele identiteit.
Er is door De Rolleman, (Secretaris dhr T.H.Van Wanrooij) een schrijven verstuurd, naar het externe bedrijf over de uitgesproken ideeën. Maar de vereniging merkt dat het plan, niet is stil blijven liggen. Sterker nog het is uitgewerkt en Woonwagenbewoners worden inmiddels gedwongen om hun beschermde Woonvorm op te geven door middel van de Woonwagenbewoners geen keuze te geven waarin zij gaan wonen.
Enkele voorbeelden waaruit blijkt dat deze plannen uitgewerkt worden:



Zogenaamde ''Woonwagen'' maar in werkelijkheid na de mening van De Rolleman een Portocabin.
Woonwagenbewoners zijn gedwongen om in familieverband te wonen in (na de mening van De Rolleman) Portocabins.
Bij deze containerwoningen zoals ze benoemd worden, zien we goed de overeenkomsten als mede het gemakkelijk kunnen stapelen.
Toegegeven dat de laatste containerwoning (vooralsnog) niet bestemd is als ''woonwagens'', maar De Rolleman ziet helaas hier wel toekomst mogelijkheden door Gemeente, nadat we de vergadering hebben bijgewoond en de ideeën hebben moeten aanhoren. Het wordt dan ook na de mening van De Rolleman langzaam opgedrongen aan de Woonwagenbewoners en vooral aan de kwetsbare van allemaal namelijk de zogenaamde 'Spijtoptanten' (Spijtoptanten zijn personen die in het verleden zijn verhuisd van een woonwagen naar een reguliere woning, maar graag opnieuw in een woonwagen zouden willen wonen) Dit omdat zij meestal gevestigd moeten worden op een nieuwe Woonwagenlocatie waar voorwaarden direct gesteld worden door Gemeente waaronder welke Woonvorm erop komt te staan.
Overigens zijn er ook problemen met deze Woonvormen zoals de zeer grote kans van schimmels waardoor de gezondheid ook in gevaar komt bij de Woonwagenbewoners. (als mede andere mensen die hierin gevestigd worden)
2. Vergadering 'Strategische bijeenkomst' 21 November 2023
Stichting PILP en Vereniging Sinti, Roma, Woonwagenbewoners Nederland

Uitnodiging vergadering

Verslag De Rolleman

3. Informatie Bijeenkomst van Platform Gemeenten en Mensenrechten | 5 november 2024
De Rolleman heeft zich aangemeld voor de Bijeenkomst van Platform Gemeenten en Mensenrechten rondom het thema 'Volkshuisvesting' op dinsdag 5 november 2024 nadat de vereniging in kennis is gesteld door een lid.
Er werd verschillende sprekers de gelegenheid geboden in Utrecht, om het over mensenrechten te gaan hebben als mede dat er zogenaamde plenaire discussies en prikkelende workshops gegeven werd, met als doel de aanpak van discriminatie op de woningmarkt. De verbazing was dan ook groot bij De Rolleman dat, dhr. J.Kemna van het bemiddelde (uitvoerings)bureau Be-Flex aanwezig zou zijn om een ''workshop'' te geven over woonwagenbewoners en/of woonwagenstandplaatsen. Deze man heeft adviezen gegeven (Doet dit nog steeds) aan gemeente, waarbij (zijn) beleid verschillende keren veroordeeld is door het CRM voor discriminatie. Door dit beleid en werkwijze, zijn:
· Sociale hechte familiebanden verstoord(kapot) gemaakt,
· De vrije vesting wordt en is geschonden,
· Ongelijke behandelingen toegepast (discriminatie op grond van Ras)
· De culturele identiteit is en wordt beschadigd,
En de planning was, dat deze man een ''workshop'' kon gaan geven over de woonwagencultuur, onder het toeziend oog van een ''onafhankelijke'' mensenrechten toezichthouder (CRM) en het Ministerie van BZK die eindverantwoordelijk is voor de mensenrechtenverdragen die zij ondertekend hebben.
De nodige onderbuikgevoelens en shock zijn nog steeds aanwezig bij de bestuurders van De Rolleman, dat dit had plaats kunnen vinden. De schade had naar de mening van De Rolleman, groter kunnen zijn, middels deze zogenaamde ''workshop'' wanneer deze gegeven zou zijn, gezien ambtenaren aanwezig waren bij de bijeenkomst, om o.a. kennis op te doen over, hoe om te gaan met woonwagenbewoners en/of, hoe standplaatsen aan te leggen als mede, hoe beleid te maken waarbij de belangen van gemeente beschermd worden. Dat hierbij mensenrechten geschonden worden, wordt blijkbaar dan voor lief genomen.
Tijdens de workshop werden de aanwezigen in kennis gesteld dat dhr. Kemna (Be-Flex) door privé omstandigheden niet aanwezig kon zijn. De Rolleman is van mening dat er een bewuste keuze is gemaakt door Be-Flex omdat de waarheid niet gehoord mag gaan worden en wilde geen gezichtsverlies gaan lijden.
Het was overigens ook een positieve verrassing dat andere woonwagenverenigingen aanwezig waren tijdens de workshop, waaronder: Woonwagenbelangen nederland, mevr. Sabine Achterbergh (voorzitter) en dhr. Micha-ël Van Petersen, die de mening van De Rolleman en de zorgen gedeeld heeft.
Naar aanleiding van deze dag, heeft De Rolleman een klacht verstuurd naar het College voor de Rechten van de Mens (CRM) en zal dit ook gaan doen naar het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK)
________________________________________________________________________________________




________________________________________________________________________________________
Agenda:
ONTVANGST
Vanaf 12:30 uur bent u welkom voor een lekker drankje en maatschappelijke koek. Om 13:00 uur start het programma. We ronden rond 17:00 uur het programma af met vervolgens een afsluitende borrel.
PROGRAMMA
- Opening : Michael de Groot, advocaat/partner bij Ten Holter Noordam advocaten, promovendus op het gebied van de volkshuisvesting
- Bijdrage Rachel Streefland, wethouder Utrecht
- Keuzeworkshops: Er staan 2 rondes workshops gepland. Hieronder staan de workshops uitgelicht. Per ronde is er een beperkt aantal deelnemers per workshops mogelijk. Kijk dus alvast welke workshop uw voorkeur heeft. Bij aankomst kunt u zich hiervoor inschrijven.
- Thuis voor Iedereen: de Utrechtse aanpak
De wooncrisis brengt allerlei uitdagingen en dillema's met zich mee. In Utrecht is de gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning 11 jaar. Hoe verdelen we de schaarse woningen onder kwetsbare en reguliere woningzoekenden? En welke rol pakt de gemeente daarin? In deze workshop gaat de gemeente Utrecht in op deze vragen en de dilemma's die daarbij komen kijken. - De Thuisgevers in samenwerking met de gemeente Elburg: Praktijkvoorbeelden huisvesting vergunninghouders. "Denken in mogelijkheden"
In deze workshop vertellen de Thuisgevers vanuit de praktijk hoe ze zorgen voor tijdelijke huisvesting van vluchtelingen met een verblijfsvergunning (vergunninghouders). Samen met maatschappelijke organisaties en bedrijven sporen ze leegstaande panden op die ze geschikt maken voor tijdelijke of permanente huisvesting. Zo creëren de Thuisgevers, met steun van de overheid, samen lokale Thuisgeefinitiatieven. Tegelijkertijd zorgen ze voor extra sociale begeleiding door vrijwillige buddy's. Met als praktijk voorbeeld de gemeente Elburg, "Denken in mogelijkheden" ongeziene woonmogelijkheden. - Housing First: Waarom ons systeem niet werkt voor mensen in een situatie van (dreigende) dakloosheid (1) en hoe de overheid bijdraagt aan deze mensenrechtenschending (2) Housing First Nederland streeft ernaar om dak- en thuisloosheid voorgoed te beëindigen. In deze workshop legt Housing First uit wie ze zijn, wat ze doen, waarom het werkt, wat de plannen zijn van de overheid m.b.t. dakloosheid, hoe deze moeizaam tot wasdom komen en hoe het perspectief vanuit mensenrechten hier een bijdrage aan kan leveren.
- Gemeente Hoorn en Land van Cuijk: Ontwikkeling standplaatsen voor woonwagenbewoners
Wonen is een mensenrecht. Een recht dat voor woonwagenbewoners decennia onder grote druk heeft gestaan. De laatste jaren is, o.a. door het beleidskader van BZK, sprake van een kentering. Gemeenten staan voor de enorme taak om woonwagenlocaties te realiseren om de bijzondere woonvorm van het wonen in familieverband weer mogelijk te maken.
In deze workshop laten beleidsadviseurs van de gemeente Hoorn en van de gemeente Land van Cuijk in samenwerking met Jeroen Kemna, Piet van Assendorp en Tony van der Kooij zien dat de praktijk weerbarstig is.
- Chanda de Korte (beleidsadviseur Wonen Gemeente Rotterdam), Hein de Haan (wethouder Gemeente Leeuwarden) en Jan de Vries (Co-directeur Straatconsulaat & belangenbehartiger mensenrechten, recht op huisvesting en dakloosheid)gaan met elkaar en met jullie in gesprek tijdens een paneldiscussie.
- Slotwoord waarin Anne Dijkman, programmamanager Bestaanszekerheid, drie vragen meegeeft die helpen om het huisvestingsbeleid in uw gemeente in lijn te brengen met mensenrechten.
Tussendoor zijn er meerdere pauzes waarbij jullie met elkaar in gesprek kunnen gaan onder het genot van een hapje en een drankje.
CATERING
Zalen van Zeven serveert verantwoorde en vegetarische hapjes en drankjes tijdens de verschillende pauzes.
BEREIKBAARHEID
Zalen van Zeven
Boothstraat 7
3512 BT Utrecht
Kijk hier voor de mogelijkheden om de Zalen van Zeven te bereiken per openbaar vervoer en per auto.
We zien er naar uit om u te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen! Denkt u alvast even na over een voorkeur qua workshops?
Inez, Sarah, Floor, Laura en Krista
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
College voor de Rechten van de Mens
VNG