Gemeente moeten met Woonwagenbewoners beleid          opstellen zonder inmenging van externe bedrijven.       

Wist u dat Gemeente met hun Woonwagenbewoners beleid moeten opstellen en dit zonder inmenging van externe bureaus die zich veelal zichzelf opstellen als ''expert'' op het gebied van het Woonwagencultuur, dit met als doel na de mening van De Rolleman, om subsidies en gemeenschapsgeld op te strijken die bestemd is voor de doelgroep 'Woonwagenbewoners' ?

Nee? ... JAZEKER!


'Het van belang dat woonwagenbewoners effectief betrokken worden in besluitvormingsprocessen die hen direct raken. De huidige praktijk waarbij bemiddelende instanties worden ingeschakeld die niet of onvoldoende de woonwagenbewoners zelf vertegenwoordigen, voldoet niet aan het criterium van effectieve participatie op basis van het Kaderverdrag Minderheden van de Raad van Europa (1)

BRON: Advies van het CRM aan de Minister van BZK 28 Mrt 2018, pagina nr. 6

(1) Artikel 15 Kaderverdrag Minderheden.

Op het moment worden Woonwagenbewoners onvoldoende betrokken bij beleidsvorming of besluiten die hen aangaan. Zowel de ECRI als de CERD hebben aanbevolen dat de strategieën die ten aanzien van Roma, Sinti en Woonwagenbewoners worden gemaakt, in nauwe samenwerking met deze gemeenschappen moeten worden ontwikkeld.

ECRI-Rapport 2013 (supra noot 13), par. 161 en 165 en CERD-commentaar 2015 (supra noot 2), par. 20

Een citaat uit toespraak namens (oud) minister Van der Laan tijdens een congres in 2009:

"Wat ik ook afraad is om het dagelijkse beheer van woonwagenlocaties uit te besteden aan daarin gespecialiseerde bureaus. Niet alleen omdat zij daarvoor soms zeer royale bedragen rekenen, maar vooral omdat zij vaak het negatieve imago van woonwagenbewoners cultiveren en exploiteren. Ze fungeren vaak als een buffer tussen de bewoners en de gemeente of de corporatie. En zeg nu zelf: het is toch raar dat een gemeente niet met haar inwoners of corporatie niet met haar huurders wil praten? Dus: doe het zelf. Het is tenslotte een normale taak van een gemeente en een corporatie. Ik neem aan dat mijn boodschap duidelijk is: behandel woonwagenbewoners net als alle andere mensen. Maak geen onderscheid en vooral: kijk niet weg van de eventuele problemen en treed op. Besteed aandacht aan de woonwagenbewoners, of ze nu wel of niet op een vrijplaats wonen. Anders is de kans groot dat de locaties waar nu geen problemen zijn, over 20 jaar alsnog een probleem gaan vormen. Net zoals dat bij veel aandachtswijken is gebeurd. Ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen."

Bron: 'Woonwagenbewoners in Nederland 2011' - Rapport Inspectie Leefomgeving en Transport pagina nr. 5 (Documenten De Rolleman randnummer 7)


Maar waar moeten gemeente dan kennis inwinnen?

De Nationale Ombudsman dhr Mr. Reinier van Zutphen, heeft hierover gezegd en ik citeer:

'Het is de hoogste tijd dat er nu echt meer standplaatsen voor woonwagenbewoners bijkomen. De ingewikkelde situatie op de woningmarkt mag geen excuus zijn om woonwagenbewoners zo lang achter te stellen. Voor de Rijksoverheid is het belangrijk om een regierol te nemen in het verzamelen en verspreiden van kennis, het faciliteren van gemeenten en het monitoren van de situatie'

Einde citaat.

Kortom: Gemeente kunnen bij de Rijksoverheid terecht!

De uitspraken van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens zijn juridisch bindend voor de lidstaten binnen de Europese Unie (Waaronder Nederland)