Europese Woonwagenwet naar Nederlandse Woonwagenwetgeving
Wist u dat er sinds de nationale afschaffing van de Woonwagenwet in 1999, er een nieuwe Woonwagenwet aanwezig is?
Nee ? ... JAZEKER!
Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft reeds geoordeeld dat het woonwagenleven een wezenlijk onderdeel is van de cultuur en etnische identiteit van woonwagenbewoners.(1)
(1) EHRM 18 januari 2001, appl.no. 27238/95, nr. 73 (Chapman/Verenigd Koninkrijk)
Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft vervolgens op 17 oktober 2013 geoordeeld dat de woonwagencultuur en identiteit beschermd en gefaciliteerd dient te worden onder Artikel 8 EVRM.(2)
(2) EHRM 17 oktober 2013, appl.no. 27013/07 (Winterstein/Frankrijk), par. 142.
Dit recht is ook opgenomen in artikel 17 van het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten.
In Nederland, België en Frankrijk heeft het verdrag directe werking: de desbetreffende rechterlijke macht moet alle wetgeving en bestuur direct aan het EVRM toetsen (Art. 94 Grondwet, NL; Art. 34 Grondwet en het Smeerkaasarrest, BE; Art. 55 Const., FR).
Europese jurisprudentie:
De uitspraken van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (Hierna: EHRM) zijn juridisch bindend voor alle lidstaten binnen de Europese Unie waaronder Nederland. Wanneer er uitspraken aanwezig zijn in Nationale Wetgeving die in strijd zijn met de uitspraken van het EHRM dan zijn is de Nederlandse Wetgeving ondergeschikt.
Daarom kan het voorkomen dat, wanneer er een uitspraak van het EHRM ligt die in strijd is met Nederlandse Wetgeving er een Wetswijzing moet gaan plaatsvinden en of zelfs wanneer er geen Wetgeving is deze uitspraken omzetten naar Nationale Wetgeving.
Hierin is Nederland na mijns inziens in verzuim mee, en weigert om het Woonwagencultuur te beschermen in Nationale Wetgeving.
Deze vreemde houding van de Nederlandse Staat, is ook terug te vinden in het feit dat Roma en reizigers (een ruime definitie waar ook woonwagenwagenbewoners onder vallen) door de Raad van Europa aangewezen zijn als een specifieke minderheidsgroep die bescherming nodig heeft in alle verdragsstaten van de Raad van Europa.(3) Hoewel het een verdragsrechtelijke verplichting is om deze groepen te beschermen is het inmiddels een feit dat woonwagenbewoners naar nationaal recht niet aangewezen worden als een nationale minderheid door de Nederlandse Staat.
(3) Zie bijvoorbeeld Het Thematic Action Plan on the Inclusion ofRoma and Travellers 1(2016-2019) van de Raad van Europa van 2 maart 2016 (SG/lnf(2015)38final), p. 2.