Sociale huurstandplaats en sociale huurwoonwagen

Wist u dat ook woonwagenbewoners het recht hebben op sociale huur waaronder niet alleen op een sociale huurstandplaats maar ook om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoonwagen? ... Nee? 

Jazeker!


Gemeente in Nederland (een uitzondering daargelaten) worden tegenwoordig naar de mening van De Rolleman ingefluisterd door externe bedrijven (Punt nr. 2) om zo weinig mogelijk te doen voor woonwagenbewoners en dit tot grote tevredenheid van de zittende college's gezien dit het beste uitkomt voor de financiele belangen van een gemeente in kwestie ook al dan niet bewust, schenden zij hiermee de mensenrechten van de woonwagenbewoners.

De Nationale Ombudsman dhr Mr. Reinier van Zutphen heeft hierover gezegd en ik citeer:

'Van gemeenten hoor ik dat de woonvorm van woonwagenbewoners duur en lastig te realiseren is. Ik heb begrip voor de financiële en praktische uitdagingen. Maar geld mag geen obstakel zijn voor het nakomen van mensenrechten. Ik verwacht dat het onderzoek van BZK naar de kosten van standplaatsen gepaard gaat met voldoende middelen voor het realiseren van deze woonvorm. De overheid moet de door haar gedane toezeggingen nakomen'

Het is de hoogste tijd dat er nu echt meer standplaatsen voor woonwagenbewoners bijkomen. De ingewikkelde situatie op de woningmarkt mag geen excuus zijn om woonwagenbewoners zo lang achter te stellen. Voor de Rijksoverheid is het belangrijk om een regierol te nemen in het verzamelen en verspreiden van kennis, het faciliteren van gemeenten en het monitoren van de situatie' Einde citaat.


1. Sociale huurstandplaats: (zie punt nr. 5)

Iedereen heeft recht om in aanmerking te komen voor sociale huur in Nederland mits je aan de voorwaarden voldoet. Zie hiervoor de website van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Samenvattend: Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning van een woningcorporatie, geldt een maximaal inkomen: Diensten van Algemeen Economisch Belang (DAEB-inkomensgrens)

Gemeente / Woningcorporatie streven steeds meer naar een tactische benadering om toch een alternatieve uitsterfbeleid toe te passen. Dit heeft vele vormen waaronder het niet meer aanbieden van sociale huur maar dan erfpacht.

Definitie Erfpacht:

Erfpacht is een zakelijk recht dat een persoon de bevoegdheid geeft om een onroerende zaak die van iemand anders is, zoals bouwgrond in bezit van de gemeente, te houden en te gebruiken. De persoon aan wie dit recht gegeven wordt, wordt ook wel de erfpachter genoemd.

Hiermee ''koopt'' de woonwagenbewoner de standplaats, maar kan deze niet direct verkopen gezien gemeente of woningcorporatie ook akkoord moeten gaan aan wie de standplaats moet worden ''verkocht'' en het onderhoud komt voor de eigenaar van de standplaats (gemeente of woningcorporatie) te vervallen. (Win win dus voor de eigenaar)

Door deze constructie zal een sociaalhuur zoekende nooit hiervoor in aanmerking kunnen komen waardoor het onmogelijk word gemaakt om het cultuur voor te zetten, in en buiten de hechte familiebanden.

Door deze constructie kan ook een woonwagenbewoner met voldoende inkomen niet in aanmerking komen voor een lening bij de Bank om bijvoorbeeld een woonwagen aan te schaffen omdat deze constructie geen garantie zekerheid bied voor een Bank om de lening te verstrekken. Gemeente en of woningcorporaties willen vaak deze voorwaarden ook niet aanpassen gezien dit is vastgesteld in een beleid van de gemeente om de standplaats alleen te verkopen aan woonwagenbewoners op die bewuste locatie (Familiebanden)

2. Sociale huurwoonwagen:

Gemeente of woningcorporaties (uitzondering daargelaten) zijn in de veronderstelling dat er een beleidskeuzevrijheid bestaat om niet te voorzien in een sociale huurwoonwagen wanneer zij een sociale huurwoonwagenstandplaats aangeboden hebben.

De Rolleman is het hier nadrukkelijk zeer zeker niet mee eens gezien je niet kan wonen (in) een woonwagenstandplaats, maar alleen (op) een woonwagenstandplaats (in) een woonwagen. Huisvesting kan ook alleen plaatsvinden in een woning (Woonwagen) en niet op een veredelde parkeerplek (Standplaats)

De WoningWet als mede de HuisvestingsWet, vertellen precies hetzelfde.

WoningWet:

a. woning met de daarbij behorende grond of het daarbij behorende deel van de grond; woonwagen, zijnde een voor bewoning bestemd gebouw dat is geplaatst op een standplaats en dat in zijn geheel of in delen kan worden verplaatst, en

b. standplaats, zijnde een kavel die is bestemd voor het plaatsen van een woonwagen, waarop voorzieningen aanwezig zijn die op het leidingnet van de openbare nutsbedrijven, van andere instellingen of van gemeenten kunnen worden aangesloten.

HuisvestingsWet:

l. woonruimte:

1°besloten ruimte die, al dan niet tezamen met een of meer andere ruimten, bestemd of geschikt is voor bewoning door een huishouden, en

2° standplaats.

Bovenstaande word inhoudelijker ingegaan door het indrukken van deze link. Huisvestingswet/woningwet.


__________________________________________________________________________

Gemeente / Woningcorporaties, vinden het te duur, om te voorzien in sociale huurwoonwagens (uitzondering daargelaten) en zetten op het moment sociale huurders -woonwagenbewoners onder druk door erbij te vertellen wanneer het huurovereenkomst moet worden gesloten dat zij binnen een x termijn een woonwagen hierop geplaats moeten hebben die ook nog eens moet voldoen aan de huidige wet en regelgeving middels een omgevingsvergunning.

Vanzelfsprekend kan een woonwagenbewoner die in aanmerking komt voor sociale huur onder de DEAB-Inkomensgrens, niet voorzien in een eigendomswoonwagen met bijbehorende vergunning en de kosten als mede transport en plaatsing van de woonwagen op de standplaats of kan in aanmerking komen voor een lening bij een Bank. De woonwagenbewoner word gedwongen om de standplaats aan zich voorbij te laten gaan en moet noodgedwongen (door geen keus te hebben) het woonwagenleven opgeven. (Uitsterfbeleid)

In het oordeel van het CRM, d.d. 14 februari 2019, oordeelnummer 2019-7, r.o. 6.3 legt het CRM uit dat het: 'uitgangspunt bij de toepassing van artikel 7a AWGB betekent dat voor woonwagenbewoners en voor personen die wachten op een sociale huurwoning in een zo gelijkwaardig mogelijk aanbod van woonruimte moet worden voorzien'

Na de mening van De Rolleman schenden de gemeente en woningcorporaties hierin de mensenrechten van woonwagenbewoners als mede dat er sprake is van schending van de Nationale Wetgeving door de financiële verplichtingen af te schuiven naar een kwetsbare erkende minderheidsgroep. 'geld mag geen obstakel zijn voor het nakomen van mensenrechten' Aldus de Nationale Ombudsman.


Het College voor de Rechten van de Mens, zegt hierover het volgende:

'Op een gemeente rust op grond van verschillende mensenrechtennormen, waaronder artikel 8 van het Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens en de Fundamentele Vrijheden (EVRM), een positieve verplichting (1). Om het wonen volgens de culturele tradities van woonwagenbewoners mogelijk te maken. Het College geeft verweerder in het licht mee om zodanig beleid op te stellen dat woonwagenbewoners ook de mogelijkheid wordt geboden om een woonwagen te huren.

1. Bij positieve verplichtingen moeten de autoriteiten van de staat juist actief maatregelen treffen om de rechten uit het verdrag te waarborgen.

Vanuit mensenrechtenperspectief is het een logische stap voor gemeente om in ogenschouw te nemen dat als een woonwagenbewoner niet de middelen heeft om een woonwagen te kopen, of geen lening kan krijgen, alsook als een eigen woonwagen van minderbemiddelde woonwagenbewoners niet langer bewoonbaar is, er in de praktijk een mogelijkheid voorhanden is om alsnog in aanmerking te komen voor een huurwoonwagen'


3. Is het mogelijk voor gemeente om een lening te krijgen via het rijk, voor sociale huurwoonwagens aan te schaffen?

Er is wel een lening mogelijk voor een woonwagen, aangezien een woonwagen gezien wordt als een woongelegenheid in de wet. Dit is op grond van hoofdstuk 5-verstrekking van geldelijke steun uit de rijks kas. Woningwet Artikel 81

Maar ook via 'Regeling leningen huurwoonwagens ten behoeve van toegelaten instellingen'

Verder is er in het Rijks programma een 'thuis voor iedereen' geld beschikbaar gesteld om gemeente te ondersteunen bij het realiseren van de woonvorm.

'Het realiseren van woonruimte voor aandachtsgroepen is vaak financieel minder aantrekkelijk dan het bouwen van reguliere woningen. Daarom is er €100 miljoen beschikbaar (in verschillende tranches) voor gemeenten om de realisatie van deze woningen te ondersteunen. → Het ministerie van BZK/VRO opent in 2022 een nieuwe tranche voor de huisvestingsregeling aandachtsgroepen.

Op basis van de gemiddelde bijdrage van de vorige regeling van 5.000 euro per woonruimte kunnen er in totaal 20.000 woonruimtes gerealiseerd worden voor aandachtsgroepen. De huidige regeling wordt op dit moment geëvalueerd. Dit kan tot bijstelling van het aantal te realiseren woonruimtes leiden, gegeven het budget. Het gaat hier om woonruimtes voor statushouders, dak- en thuisloze mensen, studenten, arbeidsmigranten, woonwagenbewoners en spoedzoekers'

Bron: Rijks programma een 'thuis voor iedereen'

Kortom, er zijn mogelijkheden wanneer de wil hiervoor aanwezig is!